täcken?

Mina hästar har gått ”nakna” hela vintern nu. Aquila o Vanilj är inte klippta alls, Vidja o Vijol har varsitt ”hål” på halsen o Darita är lite mera klippt, hals o under magen. Hon börjar sätta päls i slutet av juli så hon måste alltid klippas i augusti för då svettas hon av att stå stilla annars. Hennes pälssättning har inget med åldern att göra. Hon har alltid varit sån. Vi köpte henne som 5åring och hon gjorde det redan då. Det var på den tiden när döttrarna var i den åldern när man vet allt, så det var täcken och allt möjligt för att få henne att inte pälsa på sej så tidigt, men inget hjälpte. Sen börjar hon fälla före jul (har hon också alltid gjort) o nu är hon redan ganska tunnhårig. Nu har alla börjat fälla rejält, men förutom Darita så har dom gigantiskt med päls ändå.

Den enda av dem som ibland ger intryck av att frysa är Vidja. Hon står ofta i ligghallen om det är kallt eller dåligt väder o kommer ut först när maten är serverad. Nu när hon fortfarande ammar så har hon inte verkat lika frusen. Ingen av dem har nånsin känts kall eller darrat eller nåt sånt. 

Det jag funderar över är hur jag ska göra när jag jobbar dem. När det är riktigt uselt väder så tar jag inte ens in dem. Tycker det känns taskigt att sabba deras pälsar genom att ta in dem i värmen. Oftast är det inget problem, för när vädret är sådant är min motivation att göra nåt vettigt ändå låg. O hos oss ofta med kraftiga vindar som gör tom ridhus till en lite otrevlig plats o risk för strömavbrott så man helst bara vill få allt klart medans man kan. Men annars, när det bara är kallt, eller lite regnigt eller nåt. Jag brukar försöka jobba så lite så dom inte blir svettiga. Vilket oftast inte är nåt problem heller för jag hinner ändå inte allt o då kan jag lika gärna rida två eller tre hästar korta pass som en ett längre. Tänker tom att det är bättre så. Och jag tycker det är roligare. 

Men trots det blir dom ju svettiga ibland. Särskilt Vidja när hon går rätt långa voltigepass. Då brukar hon få ett täcke på sej vid dåligt väder som jag tar av morgonen efter. Så gjorde jag alltid med Darita också tidigare men har inte gjort det denna vintern. Och hon verkar må bra ändå. Hon klipptes en gång i slutet av augusti o sen igen runt 20 september. Jag funderar lite på andra gör i samma läge – dvs mer eller mindre oklippta hästar i lösdrift men som ändå jobbar. Fast kanske inte så många som har så! Jag funderar också över hästar som Darita som har nästan sommarpäls när vintern kanske blir som kallast i mars. Ska jag börja täcka henne såsmåningom om det blir kallt eller kan man räkna med att hon har tillräckligt med päls?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *