busa?

Jag har ofta funderat på hur man ska hantera unghästars bus. Jag låter mina hästar ”busa” ibland när jag jobbar dem. Vidja har sedan länge bestämt att tömkörning är ”hopp o lek”. Enligt principen jag får inte busa när matte sitter på (för hon vill sitta där o inte hamna på backen) o inte när jag är för vagn (tror nästan hon begriper det av sej själv) o inte när jag går voltige (tror jag också hon fattar, fast nåt litet barn åkte väl i backen innan polletten trillade ner …) så när ska man då få busa? Jo det måste vara vid tömkörning. Livet kan inte vara så trist att man aldrig får busa. 

Vijol har varit ganska städad när jag jobbat henne. Hon har med rimlig tillsägelse accepterat arbete. Men visst blir det bus ibland. O ibland är jag en dålig matte som börjar skratta. När jag började med galopp så kom det ”bra duktig” ur munnen på mej även om det var bocka hon gjorde o inte galoppera. Nu har jag verkligen försökt att skärpa mej på den punkten.

Härom dan låg det tre bommar som efter en volt när jag kom in för att longera henne. Först longerade jag i andra ändan av ridhuset, o hon var rätt busig redan då. Mycket hopp o bock. Sen gick jag över till bomsidan. Då bestämde hon själv att det var full fart, hoppa över bommarna o bralla runt lite för att sen plötsligt tvärnita framför en bom när den blev ”farlig”. Såsmåningom blev hon trött  o då rullade hon på riktigt städat. Ungefär efter kommando. Jag hoppas hon fick med sej hur kul longering kan vara, eller så lär hon sej att hon kan bestämma själv!?

Tidigare släppte jag henne (o även andra) i ridhuset för att få busa av sej när det tex var isigt ute så dom inte kan springa där. Men det har jag slutat med sen Aquila började växa till sej, för jag känner att med henne måste ridhuset vara seriöst annars kommer det aldrig att gå. Hon är en annan art än mina andra hästar. Typ ett fullblod i c-ponnyformat. 

Jag tror fullt o fast på att man ska vara konsekvent både med såväl barn som djur. Men jag är liksom inte sån, även om jag tror jag var bättre på att uppfostra barn … 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *