alldeles för mycket vinter

Nu har vi också verkligen fått vinter. Alldeles för mycket vinter. Stackars Vanilj fick kolik en kväll i veckan, trodde nästan det skulle gå alldeles galet, men min favvoveterinär fick henne på fötter o sen dess har jag jobbat på att få henne att äta nåt ur hink, tex betfor eller vad som helst (syfte att få i henne mera vätska).  Bilden visar den enda gången hon ätit ordentligt ur hink. 

Alla dom andra får ”hink”, med personligt utvald diet o mineraler. Vidja får tex rätt mycket protein eftersom hon fortfarande ammar Vanilj. Vanilj har inte fått nåt för hon diar fortfarande. Så hon har fått nöja sej med hö. Hon har alltid slickat i alla hinkar o suktat. Jag ger sällan ”hink” till alla ute, då måste jag passa, så jag brukar ge när jag tagit in några, o jag brukar ta in 2 per dag (minst). Denna dagen fick Vidja o Vijol komma in, o Darita o Aquila fick ”hink” ute. Darita, högst i rang, fick sin först, o sen Aquila, som tog en tugga ur den o sen gick o ställde sej o tittade på när Darita åt sin hink. Medan Vanilj passade på att äta upp Aquilas. Jag häpnade. Hur dum får man vara.  Det brukar vara Vanilj som står o tittar på, fast jag brukar alltid ge henne hö när dom andra får hink. Men när jag nu vill hon ska äta ”hink” – icke. Har provat betfor, äppeljuice, havre, morötter … Äter mjölk o hö säger Vanilj. O halm. I övrigt bara sånt som jag inte får äta. 

Kolikorsaken bedömdes som att hon ätit för mycket halm o druckit för lite. Stämmer med hur förutsättningarna var. Jag hade strött lite extra eftersom jag hämtat ny halm o så hade dom brutit sej in i halmförrådet under natten innan. Det händer med viss regelbundenhet eftersom grinden dit ger efter om dom hänger över den o tex kliar tillräckligt mycket mot den. Så jag måste alltid kolla den o ibland glömmer jag. Vanilj är den som är mest förtjust i halmen i relation till höet. Speltvetehalm är det. Ekologisk så det är mycket ogräs i … Gottigotti. 

Dricker gör dom ut uppvärmda vattenkoppar två st o dom har bara frusit en gång i år. O jag vet att Vanilj dricker där. O gärna leker med vattnet också. Men problemet med vattenkoppar är ju att man har inte en aning om hur mycket dom dricker. 

Nu hoppas jag lillungen håller sej på benen, för nu blir det hiskeligt, kallt, blåst, snö så det är inte säkert att jag ens kommer att ta mej fram till dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *