Väder eller klimat? (efter julen tar vi världsproblemen)

P1020820Jag har fått lära mej att väder är det vi ser här och nu och klimat är kurvorna över hur vädret varit de senaste 100 åren till exempel. Eller ännu längre. Vilket betyder att om man oroar sig för klimatet så behöver man inte göra det för att det råkar vara en ovanligt varm vinter. Den kan man njuta av (om man har den läggningen). Nu är det även torrt vilket oroar mej mera, även om det är fantastiskt torrt och fint i mina hästars lösdrift.

En annan sak jag fick lära mej i skolan och som jag inte tror har ändrats på alla år som gått sen dess är att det vi oroar oss mest för är omvänt proportionellt mot risken att det ska inträffa. Dvs det vi oroar oss för är sällsynta händelser, medan vi blundar för de verkliga risker vi lever med. En överlevnadsinstinkt helt klart. Med det menar jag inte att vi ska sluta oroa oss för klimatet. Däremot tycker jag att vi tar tag i fel problem för att komma tillrätta med det vi själva ställer till med. För hur kan det komma sej att kött blivit en stor klimatbov, ett mycket näringsrikt livsmedel som dessutom är i stort sett det enda livsmedel som kan produceras i vissa nordliga områden? Samtidigt som ingen diskuterar klimatproblemet med att vi äter så mycket godis, läsk, alkohol mm, allt det som vi dessutom skulle må så mycket bättre av att sluta äta? Eller vår enorma överkonsumtion av prylar, kläder, smink … Jo för det är produktion och konsumtion som hela vår samhällsekonomi bygger på. Därför måste vi hitta åtkomliga ”symtom” som man kan angripa för att göra något åt klimatet. Symtom som inte påverkar de stora samhällsfunktionerna, men som heller egentligen inte har nån större betydelse. Grundproblemet – att vi är så många människor och att alla vill ha samma levnadsstandard – är för stort och komplext för att ta in och ta tag i.

Det finns bara ett sätt att klimatkompensera som jag ser det – att låta bli att åka, göra eller köpa något ibland. Problemet är väl att om alla gjorde det skulle vårt samhälle rasa ihop. Men när man gör saker som att sänka räntan för att stimulera konsumtion – ja då känns det lite tungt att försöka göra något för att minska klimateffekten …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *