dumt på riktigt?

mars16Alltså nu har jag en undran. Läser om folk som på riktigt verkar tro att man kan odla en gröda som gödsel. Ja det kan man ju. Man kan odla en gröda, plöja ner den som gödsel o odla en ny gröda. Kretslopp typ. Men vad ger det?

Ungefär som att gödsla med stallgödsel. Funkar utmärkt. Kretslopp. Men det blir inte mera resultat av det än som räcker ungefär till att odla det som djuren behöver äta för att producera den mängden gödsel.

Ska vi människor äta måste våra egna lämningar tillbaka i kretsloppet (alltså användas som gödsel) annars går det inte ihop. Så länge vi av olika skäl inte vill göra det måste jordbruket tillföras konstgödsel, mineralgödsel – kalla det vad du vill. Men det går inte att få till ett kretslopp utan att det faktiskt är ett kretslopp – dvs allt går tillbaka in i systemet. Visst, vi kan kanske gå något lite plus med klokt uttänkta växtföljder men grunden består. Ska vi sluta tära på jordens ändliga resurser måste vi ha ett kretslopp där allt återanvänds. Hur svårt ska det va? (till o med Vidja ser ut att förstå)

En tanke kring ”dumt på riktigt?

  1. Det är inte svårt att förstå. Däremot tillkommer en del som krånglar till det, som att det finns en massa otrevliga läkemedelsrester i människornas avföring och urin. Det är inte alltid kul att få ut överallt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *