Energi

IMG_0280Jag är ju lite inne på att vi ska kunna leva fossilfritt, med förnybara resurser – hållbart helt enkelt. Leva på ett sätt så det funkar långsiktigt, så vi inte tar död på oss själva genom att föröda planeten vi lever på. För oss själva. För tro mej, jorden kommer att leva vidare, med eller utan oss. Den kommer att se annorlunda ut. Det är det enda som är säkert. Det går inte att titta bakåt, man måste titta framåt. Vi kan aldrig återskapa det som var, men vi kan skapa något bra framåt.

Vi måste ha mat, och vi måste ha energi. Eller måste vi det? Hur mycket mera energi än för att producera mat behöver vi egentligen? Allt handlar om vilka liv vi vill leva. För oss som har ett val. För alla som inte har ett val handlar det om att överleva. Ganska stor skillnad.

Det känns som att de flesta missat historien. Ett effektivt jordbruk är grunden för att några av oss ska kunna ägna sej åt annat än att producera sin egen mat. Industrialiseringen läste jag om i skolan. Jag tror att ska vi komma tillrätta med klimat- eller miljöproblemen – välj vad som är viktigast! – så måste vi börja prata om vad det verkligen handlar om. Rent schablonmässigt – ju mer pengar man har ju mer påverkar man miljön. Därför måste vi börja prata om vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Jag blir så upprörd när t.ex. kor anges som det största miljöproblemet. Kor är ett effektivt sätt att omvandla materia (gräs och andra växter vi inte kan tillgodogöra oss) till för människan högvärdiga födoämnen (alltså sånt vi verkligen behöver – o ja, det finns annat vi kan äta men det är inte det som är poängen). Samtidigt som modebranschen, resebranschen och allt så är i grunden ”onödigt” bara passerar …. varför? Eller varför inte det jag själv ägnar mej åt – rent hobbyhållande av hästar och massor av hästtransportåkande?

Jag tror jag vet varför. Men så länge inte debatten handlar om det jag tycker är viktigt kommer jag att fortsätta jobba för svensk livsmedelsproduktion, där jag tycker kor (och får och grisar och höns – o även hästar!) utgör grunden i vårt svenska klimat. Och om debatten skulle börja handla om det jag tycker är viktigt – ja då tror jag ju att jag skulle ha all anledning att fortsätta jobba för samma sak. Men utmana mej gärna!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *