alla mina hästar

Tänkte göra en liten uppdatering om mina hästar för den som är intresserad.

Min bästa mammahäst Vidja Grönkulla är
högdräktig, o snart är det bara en månad kvar till hon ”går ut”. Spänningen är olidlig. Det gick vilt till i magen tidigare, men nu är det lugnt, jag tror att det är för trångt för att jazza runt. Eftersom hon älskar sin lösdrift o särskilt ligghallen så tänker jag att hon ska få gå kvar där o slippa stå på box, men jag är ju tuff i princip men väldigt blöt o harig när det sen kommer till kritan, så vi får se!  

Tanken är att Vidja o Aquila blir ensamma kvar när det är dags. Darita måste ut i en ”lite gräs” hage innan dess o beta ner den, annars kan hon inte gå på gräs förrän i augusti. Men det har funkat nu ett par år att jag släppt henne i en mager hage i mitten av april. Så har hon fått beta (o lite hö i tillskott) o hunnit tugga ner gräset innan det egentligen växer upp. Sen efter midsommar typ har jag kunnat släppa henne med dom andra för då har Darita ändå gått på ridläger o stått inne stora delar av dan, samtidigt som gräset börjat torka upp lite. Hon är fångkänslig, har nån sån där bokstavskombination, kommer aldrig ihåg vilken. Men hon mår bra, älskar att bossa över sin flock o är ett fantastiskt ledarsto. Tänker att hon har ett bra liv även om hon får gå själv ett par månader om året när gräset är som grönast. Just nu är det hon som arbetar för brödfödan. Hon går ridlektion 2-3 dar i veckan o är stand in för Vidja i voltigen med de mindre barnen. Men hon älskar att vara i centrum o få jobba.

O min vackra Vijol tänker jag att hon ska få bli mammahäst hon också. Planen är att hon ska få åka och träffa Curry, o då såpass tidigt att hon åkt innan det är dags för Vidja. Vijol är verkligen en fantastisk häst, långt ifrån bara vacker. Nu har vi satsat på ridningen, men jag tänker att vi ska hinna köra lite också innan hon åker. Har ju kört henne mycket tidigare, men nu har det inte hänt sen i julas.

Häromdan hade vi tandkoll. Tyvärr hade hon en (1) vargtand (till höger) men det är inget jag märkt så jag tänker avvakta ev åtgärd. Men hon stod som ett ljus när hon blev undersökt, jag höll fast jag behövde knappt hålla, o Ingrid kikade o raspade lite mest för att hon skulle få prova på det. Inga problem. 

Aquila blev också tandkollad. Hon såg helt ok ut för sin ålder, men där var det lite mera attityd. I såna lägen är jag glad att hon är lite dvärgväxt – man kan fortfarande mästra henne med råstyrka o teknik. Tror dock hon växer till sej lite – men hon var dvärg redan när hon föddes. O attityd redan då. Det är därför jag vet att hon var så liten. Minns ju tydligt hur jag tog henne under armen o bar henne dit jag ville ha henne när hon trilskades … Gissar att det är just därför jag kan hantera henne såpass bra fortfarande. Örnungen. Trots att Vijol är en ängel om man jämför dem har Vijol ”vunnit” flera matcher mot mej än Aquila. Än så länge …

Aquila tror att Darita är hennes mamma, o den inställningen är ömsesidig, men Vidja har faktiskt Aquila respekt för. Därför tänker jag att det kan funka att ha henne med Vidja när Vidja ska föla. Men går det inte får Aquila vara hos Darita när det blir skarpt läge, det handlar ju bara om att se till så Aquila får tillräckligt att äta. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *